Pages

Khamis, 6 April 2017

Semut berkeliaran setiap kali nak hidang makanan kat dapur?

UOLSS ADA MASALAH MACAM NI TAK ?

Setiap kali lepas makan, masak lauk sedap-sedap, hidang, tutup dengan saji, baru beberapa minit je , tetamu tak diundang dah start datang, semut dah mengurung dekat makanan yang baru siap di masak.


Sis pun biasa kena  sebelum nii, sis nak cerita sikit dekat uolss 

Biasa kalau time breakfast, sis bangun awal nak pergi kerja , dah siap masakkan breakfast , terpaksa tinggal dan letak bawah saji je.  Tinggal je anak makan jap lagi.. lepas masak, masuk bilik semula nak bersiap untuk pergi kerja.

Then lepas bersiap, time anak nak makan, anak mengadu, makanan dah kena gigit semut, cepat betul! baru tinggal sekejap,  hairan sungguh, dari mana la datangnya semut ni, rasanya kawasan rumah dah bersih.

Bila dah jadi macam ni, sis beli la penyembur serangga tu dan cari punca dekat mana semut dan serangga lain ni datang , tapi lain pula jadinya. Anak sis alahan dengan bau penyembur serangga tu, boleh hapuskan semut dengan cepat, tapi esok ada lagi yang baru, kena sembur lagi , kadang risau takut bahan kimia penyembur tu masuk dalam makanan.


Sehinggalah sis di tawarkan oleh kawan yang mencadangkan menggunakan essential oil untuk menghalau semut ni secara semulajadi. Masa first time beli , rasa macam mahal, tak berbaloi, tapi sis tak tahu pulak essential oil guna beberapa titis je dan boleh tahan lama.

Fungsi pun macam-macam, sis ambil gunakan beberapa titis je dan letak dalam spray yang dicampur dengan air dan sembur di kawasan semut banyak berkeliaran.


Ajaib sungguh! semut dah tak lalu kawasan berkeliaran tu dan selepas beberapa hari guna cara ini,  semut hampir tiada di rumah, ini kerana semut sangat takut dengan bau pepermint essential oil tersebut. 

Wow lega betul rasa, semut dah jarang ada kat rumah, bukan sahaja semut dah takde, anak sis pun tak alahan dengan bau pepermint ni sebab ianya bau semulajadi , sis pun tak risau lagi jika ianya terkesan pada  makanan. Sebab tak terkesan langsung.



Begitulah kisah sis  ni.

Nak saya tawarkan pada sis tentang  penyelesaian terbaru untuk masalah semut di rumah ini?

Ianya adalah menggunakan Ronella Essential Oil, bahan semulajadi yang mempunyai pelbagai fungsi ini membantu anda untuk menghalau serangga seperti semut ,lipas dan serangga lain dengan menggunakan cara semburan air yang dicampur dengan essential oil.

Hanya titikkan sahaja 5 titis Ronella Pepermint essential oil  ke dalam spray yang dicampur dengan air dan  sembur di kawasan yang sering dilalui semut.

Anda juga boleh gunakan kaedah kedua dengan cara titikkan dua titis Ronella Pepermint Essential Oil ini pada kapas dan sapu di kawasan yang sering dilalui oleh semut. 


    Inilah 3 pilihan terbaik yang disediakan dalam treatment pack..

  • Ronella Pepermint Essential Oil- Semut tidak suka pada bau yang kuat, ianya menjejaskan laluan bau dan menganggu komunikasi mereka. Bau pepermint oil ini secara semulajadinya akan menghindarkan semut dari melalui kawasan yang diletakkan bau pepermint. Anda boleh titiskan dua titik pada kapas dan  lap pada pada permukaan laluan semut, cuba gunakan beberapa kali dalam masa beberapa hari. Semua akan hilang secara semulajadi tanpa perlu anda membunuhnya.

  • Ronella Eucalyptus Essential Oil- Bahan kayu putih dari eucalyptus ini mempunyai manfaat yang hebat sebagai antiseptik. Ia membantu untuk menyediakan bau rumah yang lebih segar. Selepas semut dihalau dengan cara semulajadi tanpa risau dengan bau kimia, lengkapkan lagi dengan bau eucalyptus yang di diffuse kan dengan Ronella Diffuser. Pasti terhindar dari kuman dan bakteria dalam rumah.

  • Ronella Lemon Essential Oil- Jika anak anda terkesan dengan gigitan serangga di rumah, gunakan lemon essential oil ini untuk  disapukan pada kulit anak anda, gunakan carrier oil yang dicampur dengan 4 hingga 5 titis Ronella Lemon Essential Oil, lihat sendiri bagaimana ia membantu menghilangkan kesan gigitan. Selain itu, bau lemon ini juga membantu untuk menghalau serangga seperti semut. Diffuse kan sahaja dengan diffuser anda.

Ronella Essential Oil terbukti sebagai pengeluar essential oil semulajadi dari Australia  dengan pengesahan USDA (Organic Certification By US Goverment). Ronella adalah pengeluar dari tempatan yang menghasilkan essential oil yang dijamin 100% asli, tanpa bahan kimia dan tanpa alkohol.

Kami memperjuangkan kaedah semulajadi untuk membantu anda menghilangkan masalah serangga tanpa membunuhnya, pasti lebih selamat, memelihara kesejahteraan dan terhindar dari penganiayaan.