Isnin, 30 Oktober 2017

Kelebihan Grapefruit Essential Oil Ronella

Terima kasih kerana melawat blog www.ronella-essential-oil.com. Kelebihan Grapefruit Essential Oil dari Ronella.

Grapefruit Essential Oil 




Kelebihan Grapefruit Essential Oil

1. Cuci permukaan apa-apa dari kuman dan bakteria
2. Kurangkan stress dan kemurungan
3. Kawal ketagihan gula
4. Bantu turunkan berat badan dengan kawal rasa ingin makan
5. Lancarkan pernafasan
6. Legakan sakit tekak
7. Bantu kurangkan sakit arthritis
8. Ada sifat antikulat
9. Bauan yang menyenangkan, buat rumah berbau segar
10. Lancarkan pengaliran darah
11. Bantu singkirkan toksin dalam badan
12. Jerawat akan kurang
13. Melindungi rambut dari sinaran uv matahari
14. Turunkan tekanan darah
15. Kurangkan rasa letih dan penat

Gambar botol sebelum launching

Sesuai dicampur dengan essential oil apa?

1. Basil 
2. Palmarosa
3. Geranium
4. Lavender
5. Ylang Ylang
6. Bergamot
7. Lemon
8. Jasmine

Cara guna Grapefruit Essential Oil

1. Hidu terus dari botol

2. Letak pada kapas dan hidu

3. Hidu wap dari Diffuser

4. Cairkan dengan carrier oil dan jadikan minyak urut atau minyak sapu

5. Masukkan dalam 1 botol spray air kemudian spray rumah dan permukaan dalam rumah

Harga Grapefruit Essential Oil Ronella

Grapefruit Essential Oil         10ml       RM49

(10ml, lebih kurang 200 titis essential oil)

Jojoba Oil Gold                         30ml       RM79
Jojoba Oil Black                        30ml       RM49
Botol Mixer Kosong                   30ml        RM8

Kos postage
Semenanjung RM8
Sabah dan Sarawak RM12

Cara dapatkan Grapefruit Essential Oil Ronella

1. Wasap penulis pada nombor +60134141176

2. TEKAN link dibawah untuk terus wasap

http://ronellamy.wasap.my


Essential Oil Malaysia

Kelebihan Ginger Essential Oil Ronella

Terima kasih kerana melawat blog www.ronellaoil.comKelebihan Ginger Essential Oil dari Ronella.

Halia mempunyai banyak khasiat dan kebaikan. Halia dah pun digunakan dalam perubatan sejak beribu tahun dahulu.  Halia sangat terkenal dalam bantu masalah angin dan masalah pencernaan. 

Spesis halia yang digunakan untuk buat essential oil ialah Zingiber officinale.

Ginger Essential Oil ada bau yang kuat dan tajam.



Kebaikan Ginger Essential Oil
 1. Rasa loya dan mabuk kenderaan kurang
2. Kurangkan masalah pencernaan
3. Legakan kesakitan
4. Sifat antiseptik, boleh guna untuk rawat luka
5. Boleh buang kahak
6. Lancarkan pernafasan waktu selsema
7. Bantu kurangkan asthma secara semulajadi
8. Ada sifat anti-radang untuk kurangkan keradangan dan bengkak
9. Hilangkan pening kepala
10. Bantu turunkan kolesterol dan kuatkan jantung
11. Ada banyak antioksida untuk bunuh radikal bebas
12. Naikkan nafsu / keinginan seks
13. Kurangkan rasa resah dan gelisah
14. Legakan PMS / senggugut semasa haid
15. Legakan sakit sendi 
16. Tingkatkan fungsi hati untuk singkirkan toksin dalam badan
17. Naikkan mood dan buat rasa tenang

Ginger Essential Oil sesuai campur dengan essential oil apa?

1. Bergamot
2. Cedarwood
3. Coriander
4. Frankincense
5. Geranium
6. Lemon
7. Orange
8. Palmarosa
9. Patchouli
10. Rosemary
11. Vetiver
12. Ylang Ylang

Cara guna Ginger Essential Oil

1. Hidu terus dari botol

2. Letak atas kapas dan hidu

3. Cairkan dengan carrier oil dan guna sebagai minyak urut

4. Hidu wap melalui Diffuser Ronella



Harga Ginger Essential Oil Ronella

Ginger Essential Oil         10ml       RM49

(10ml, lebih kurang 200 titis essential oil)

Jojoba Oil Gold                         30ml       RM79
Jojoba Oil Black                        30ml       RM49
Botol Mixer Kosong                   30ml        RM8

Kos postage
Semenanjung RM8
Sabah dan Sarawak RM12

Cara dapatkan Ginger Essential Oil Ronella

1. Wasap penulis pada nombor +60134141176

2. TEKAN link dibawah untuk terus wasap

http://ronellamy.wasap.my

Essential Oil Malaysia

Ahad, 29 Oktober 2017

Kelebihan Black Pepper Essential Oil Ronella

Terima kasih kerana melawat blog www.ronella-essential-oil.com. Kelebihan Black Pepper Essential Oil Ronella.

Black pepper essential oil adalah salah satu daripada essential oil keluaran Ronella. Lada hitam juga mempunyai manfaat sebagai minyak aromaterapi. 

Black Pepper Essential Oil Ronella diambil dari lada hitam spesis Piper nigrum.

Black Pepper Essential Oil mempunyai bau yang tajam dan pedas. Boleh campur dengan essential oil lain untuk kurangkan bau black pepper essential oil tanpa hilangkan manfaatnya.





Kelebihan Black Pepper Essential Oil

1. Boleh kurangkan perasaan resah dan stress

2. Tenangkan perasaan. Diffuse campuran Black Pepper Oil dengan Cedarwood Oil

3. Kurangkan pening kepala jika tidur siang, sapu sedikit dekat tapak kaki lepas bangun tidur.

4. Kurangkan sakit otot dan sakit tengkuk. 

5. Tingkatkan pengaliran darah.  

6. Lancarkan pernafasan

7. Kurangkan rasa ketagihan merokok

8. Bantu singkirkan toksin dalam badan

9. Selera makan meningkat

10. Bantu badan berpeluh



Sesuai dicampur dengan essential oil apa?

1. Bergamot 
2. Ylang Ylang
3. Lavender
4. Grapefruit
5. Geranium
6. Coriander
7. Fennel
8. Cedarwood
9. Frankincense 



Cara guna Black Pepper Essential Oil

1. Cairkan dengan carrier oil seperti Jojoba Gold dan guna sebagai minyak sapuan atau minyak urut. Black Pepper Oil rasa panas apabila disapu dekat kulit. Sedap mengurut.

2. Hidu terus dari botol.

3. Letak beberapa titis atas kapas dan hidu

4. Hidu secara wap dengan Diffuser Ronella


Harga Black Pepper Essential Oil Ronella

Black Pepper Essential Oil         5ml       RM51

(5ml, lebih kurang 100 titis essential oil)

Jojoba Oil Gold                         30ml       RM79
Jojoba Oil Black                        30ml       RM49
Botol Mixer Kosong                   30ml        RM8

Kos postage
Semenanjung RM8
Sabah dan Sarawak RM12

Cara dapatkan Black Pepper Essential Oil Ronella

1. Wasap penulis pada nombor +60134141176

2. TEKAN link dibawah untuk terus wasap

http://ronellamy.wasap.my


Essential Oil Malaysia

Kelebihan Rose Geranium Essential Oil Ronella

Terima kasih kerana melawat blog www.ronella-essential-oil.comKelebihan Rose Geranium Essential Oil Ronella

Rose Geranium Essential Oil disuling dari tumbuhan spesis Geranium. Ronella memproses essential oil Rose Geranium dari Albania. 

Spesis geranium ini ialah Pelargonium graveolens. Bahagian tumbuhan yang digunakan ialah dahan dan batang. Proses penyulingan essential ini ialah penyulingan wap (steam distillation)

Bau Rose Geranium ialah bau floral, sweet dan ada sedikit bau citrus. Rose Geranium adalah popular sebagai pengganti Rose Essential Oil kerana bunga mawar adalah sangat mahal. Jika Ronella keluarkan Rose Essential Oil, harganya boleh cecah RM400 sebotol.




Kelebihan Rose Geranium Essential Oil

1. Menjadikan kulit seimbang, kulit tak berminyak dan tak kering
2. Jadikan kulit tegang
3. Kurangkan kedutan kulit
4. Boleh sapu pada luka, ada sifat antiseptik dan antibakteria
5. Kawal hormon
6. Legakan sakit senggugut atau simptom PMS semasa haid / datang bulan
7. Legakan sakit-sakit sendi seperti arthritis, ada sifat anti-radang (anti inflammation)
8. Hilangkan perasaan resah, stress dan risau
9. Tenangkan perasaan
10. Naikkan mood ceria
11. Ada sifat anti kulat (antifungal)
12. Boleh jaga kesihatan rambut




Rose Geranium  Esssential Oil sesuai dicampur dengan essential oil apa?


Bauan citrus seperti
1. Bergamot
2. Lemon
3. Orange

Bauan bunga seperti
1. Lavender
2. Jasmine
3. Geranium
4. Ylang Ylang




Cara guna Rose Geranium Essential Oil

1. Tambah beberapa titis Rose Geranium Essential Oil dalam air mandian

2. Guna Diffuser Ronella untuk pecahkan molekul essential oil menjadi halus supaya mudah diresap ke salur darah dalam hidung.

3. Cairkan dengan minyak pembawa seperti Jojoba Gold Ronella. Kemudian sapu atau urut pada kulit dan rambut

4. Hidu terus dari botol

5. Tambah sedikit dalam losyen harian (tanpa bau) dan gunakan seperti biasa.

Harga Rose Geranium Essential Oil Ronella

Rose Geranium Essential Oil         10ml       RM47

(10ml, lebih kurang 200 titis essential oil)

Jojoba Oil Gold                         30ml       RM79
Jojoba Oil Black                        30ml       RM49
Botol Mixer Kosong                   30ml        RM8

Kos postage
Semenanjung RM8
Sabah dan Sarawak RM12

Cara dapatkan Rose Geranium Essential Oil Ronella

1. Wasap penulis pada nombor +60134141176

2. TEKAN link dibawah untuk terus wasap

http://ronellamy.wasap.my


Essential Oil Malaysia

Sabtu, 28 Oktober 2017

Cara Mudah Kawal Ketagihan Gula

Terima kasih kerana melawat blog www.ronella-essential-oil.com. Cara mudah kawal ketagihan gula dengan Essential Oil dari Ronella.

Dill Essential Oil

Dill Essential Oil dipercayai dapat bantu kawal ketagihan gula. 

Cara hendak guna Dill Essential Oil

Cairkan Dill Essential Oil dengan carrier oil seperti 
1. jojoba oil (minyak jojoba)
2. olive oil (minyak zaitun)
3. virgin coconut oil (VCO) (minyak kelapa dara)

Campurkan 3 titis Dill Essential Oil dengan 20ml carrier oil dalam botol Mixer Ronella.

Kemudian sapu dekat kedua-dua pergelangan tangan dan belakang lutut.

Sapu setiap hari selama 12 minggu. Kemudian boleh selang-selang hari ikut keperluan.




Grapefruit Essential Oil

Grapefruit essential oil akan singkirkan toksin, pecahkan lemak, kurangkan selulit dan perut kembung. Grapefruit Essential Oil juga bantu kawal ketagihan gula dan naikkan mood. Selain daripada itu, Grapefruit Essential oil bantu sistem lymphatic jika disapu pada kulit.

Grapefruit essential oil adalah untuk orang yang suka makan sebab emosi. Jadi bila emosi ceria dan gembira, rasa nak makan tu jadi kurang.

Anda boleh cairkan Grapefruit Essential Oil dan sapu di belakang leher atau letak 5 titis Grapefruit Essential Oil dan 100ml air dalam Diffuser Ronella dan tekan 'on' selama beberapa jam.


Cinnamon Essential Oil

Cinnamon akan bantu menahan diri dari teringin nak makan benda-benda manis dan tingkat metabolisme badan. Cinnamon Essential Oil akan bantu dengan memaksa badan guna glukosa yang tersimpan sebagai lemak dan pecahkan lemak-lemak tu.

Cairkan Cinnamon Essential Oil dan sapu dekat tapak kaki.


Bergamot Essential Oil

Bergamot adalah antidepressant (anti-kemurungan) semulajadi dan menghalang seseorang dari terlebih makan. Bila mood anda ceria dan gembira, anda sukar hendak terlebih makan. Bergamot Essential Oil juga kaya dengan polyphenols yang bantu membakar gula dan lemak tersimpan. 

Cara nak guna Bergamot Essential Oil

1. Jadikan minyak urut seperti Dill Seed. Cara cairkan eo sama je, cuma tukar essential oil.
Boleh campur 2 titis Bergamot essential oil dengan 2 titis sandalwood essential oil. Keduanya paling serasi untuk naikkan mood dan hilangkan stress.

2. Letak 5 titis dan 100ml air dalam Diffuser Ronella dan tekan 'on' selama beberapa jam.


Harga Essential Oil Ronella

Dill Essential Oil                     10ml    (Belum ada)
Grapefruit Essential Oil          10ml    RM49
Cinnamon Essential Oil          10ml    RM59
Bergamot Essential Oil           10ml    RM39
Sandalwood Essential Oil       10ml    (Belum ada)

Jojoba Oil Gold                       30ml    RM79
Jojoba Oil Black                      30ml    RM49
Botol Mixer kosong   kapasiti: 30ml    RM8


(10ml, lebih kurang 200 titis essential oil)

Kos postage
Semenanjung RM8
Sabah & Sarawak RM12

Cara nak dapatkan Essential Oil Ronella

1. Wasap penulis di nombor +60134141176

2. TEKAN link dibawah untuk wasap


http://ronellamy.wasap.my/

Jumaat, 27 Oktober 2017

Cara turunkan suhu demam

Terima kasih kerana melawat blog www.ronella-essential-oil.com. Cara turunkan suhu demam secara semulajadi tanpa ubat. Ronella ada beberapa essential oil yang sesuai untuk turunkan suhu demam secara semulajadi. 

Essential oil bukan ubat atau dadah yang pasti dapat turunkan suhu demam. Essential oil adalah kaedah alternatif merawat sakit-sakit dan bantu kurangkan kesakitan secara semulajadi.

Essential oil adalah minyak pati tumbuhan yang pekat, jadi jika nak guna essential oil, ia perlu dicairkan dulu dengan carrier oil seperti minyak jojoba, minyak argan, minyak zaitun atau minyak kelapa dara.


Kebaikan Essential Oil

Lavender Essential Oil
- Turunkan suhu demam
- Kurangkan kesakitan sebab demam
- Tenangkan fikiran

Peppermint Essential Oil
- Turunkan suhu demam
- Lancarkan pernafasan
- Kurangkan selsema dan sakit tekak

Orange Essential Oil
- Turunkan suhu demam
- Kurangkan keradangan (inflammation)
- Tingkatkan imun badan

Jojoba Gold Oil (carrier oil)
- Mudah meresap dalam kulit
- Beri kebaikan essential oil pada tubuh 100%
- Kaya dengan vitamin untuk kulit

Barang tambahan yang anda perlu untuk cairkan essential oil ialah botol Mixer (botol kaca gelap) untuk simpan minyak yang dah dicairkan.

Minyak essential oil tidak boleh simpan dalam botol plastik. Essential oil akan cepat rosak dan basi. Jika simpan dalam botol kaca, boleh simpan selama setahun.

Cara nak guna essential oil yang dah pun dicairkan

Sapu pada dada dan belakang, boleh juga sapu pada tapak kaki, belakang leher dan tangan.

Harga Essential Oil Ronella

Lavender Essential Oil                   10ml    RM62
Peppermint Essential Oil                10ml    RM45
Orange Essential Oil                      10ml    RM39
Jojoba Gold Oil                               30ml    RM79
Botol Mixer (kosong)                       30ml    RM8

(10ml, lebih kurang 200 titis essential oil)

Kos postage
Semenanjung RM8
Sabah & Sarawak RM12

Cara nak dapatkan Essential Oil Ronella

1. Wasap penulis di nombor +60134141176

2. TEKAN link dibawah untuk wasap

http://ronellamy.wasap.my/

Kegunaan Patchouli Essential Oil

Terima kasih kerana melawat blog www.ronella-essential-oil.com. Patchouli essential oil atau dikenali sebagai daun nilam di Malaysia, ada banyak kegunaannya. 


Kegunaan Patchouli Essential Oil

1. Sebagai insect repellent (halau serangga)

Aroma daun nilam adalah earthy (berbau tanah) dan efektif sebagai penghalau serangga. Selain Citronella Essential Oil, anda boleh juga sapu Patchouli Essential Oil untuk hindarkan diri dari gigitan nyamuk. Ini sudah terbukti melalui kajian saintifik.

P/S: Bayi dan kanak-kanak bawah 5 tahun hanyak boleh guna Baby Balm Day Out. Pure Essential Oil tak boleh guna.

2. Sebagai antiseptik semulajadi

Patchouli juga sudah terbukti melalui kajian untuk ada sifat antibakteria. Masyarakat di Malaysia, China dan Jepun juga sudah lama menggunakan daun Patchouli sebagai rawatan alternatif untuk penyakit kulit seperti ekzema. 

Patchouli banyak didapati di South East Asia dan Ronella Patchouli Essential Oil berasal dari Malaysia dan Indonesia. 2 negara ini adalah pengeluar terbesar Patchouli. 

Rujukan:



Harga Ronella Patchouli Essential Oil

Harga: RM39
Berat: 10ml (lebih kurang 200 titis)

Kos postage
Semenanjung RM8
Sabah & Sarawak RM12

Cara nak dapatkan Patchouli Essential Oil

1. Wasap penulis di nombor +60134141176

2. TEKAN link dibawah untuk wasap

http://ronellamy.wasap.my/

Selasa, 24 Oktober 2017

Cara Mudah Bantu Suami Berhenti Merokok Secara Senyap

Terima kasih kerana melawat blog www.ronella-essential-oil.com. Jika anda ada suami yang perokok tegar dan susah nak berhenti merokok, ada cara mudah untuk bantu suami berhenti merokok secara senyap

Ada kajian yang telah dibuat mendapati perokok yang menghidu wap dari Black Pepper Essential Oil dapat kurangkan keinginan mereka untuk merokok.

Jika dah boleh tahan dari merokok selama beberapa jam kan lebih baik dari tak pernah cuba berhenti langsung. 

Para isteri jangan terkejut pula bila suami kata

'Hari ni I kurang merokok'

Kan best tu.

Tak perlu bagitahu pun dekat suami, pasang diffuser senyap-senyap dan biarkan 'on' bila suami ada di rumah.

Cara nak diffuse Black Pepper Essential Oil

1. Letak Diffuser Ronella di ruang tamu/ dalam kereta
2. Masukkan 70ml/100ml air
3. Masukkan 5 titis Black Pepper Essential Oil 
4. Tekan 'on'
5. Biarkan 'on' selama beberapa jam

Jika nak bau yang lebih best, campurkan Black Pepper Essential Oil dengan salah satu essential oil dibawah

1. Bergamot Essential Oil             RM39
2. Ylang-Ylang Essential Oil         RM45
3. Lavender Essential Oil              RM62
4. Grapefruit Essential Oil             RM49
5. Geranium Essential Oil             RM68
6. Coriander Essential Oil             RM57
7. Fennel Essential Oil                  RM55



Harga Black Pepper Essential Oil

Harga: RM51
Berat: 5ml (lebih kurang 100 titis)

Kos postage
Semenanjung RM8
Sabah dan Sarawak RM12

Cara dapatkan Black Pepper Essential Oil

1. Wasap penulis di +60134141176

2. TEKAN link dibawah untuk wasap penulis

http://ronellamy.wasap.my

Essential Oil Malaysia

Balm Bayi Untuk Ekzema Dan Ruam | Ronella Baby Balm Rashes



Terima kasih kerana melawat blog www.ronella-essential-oil.com. Baby Balm Rashes adalah balm bayi khas untuk atasi masalah ekzema dan ruam pada bayi.

Ekzema selalunya berpunca dari 'trigger' yang menyebabkan masalah ekzema timbul pada kulit anak. Selalunya bila dibaiki pemakanan, ekzema akan terkawal. Cuma masalahnya, bila ekzema 'flare up' (meradang) krim apa yang sesuai nak sapu pada kulit baby yang sensitif. 

Krim steroid adalah merbahaya untuk jangka masa yang panjang kerana buat kulit bayi dan kanak-kanak jadi nipis dan lebih sensitif.

Ronella keluarkan Baby Balm Rashes sebagai krim alternatif untuk disapu pada ekzema dan ruam anak.

Kelebihan Ronella adalah 

1. 100% semulajadi. 
2. Tiada apa-apa bahan kimia.
3. Bebas alkohol
4. Dibuat oleh minyak-minyak tumbuhan terpilih
5. Berkualiti tinggi
6. Mesra bayi



Bahan-bahan dalam Baby Balm Rashes


1. Rose Geranium Essential Oil
2. Helichrysum Essential Oil
3. Tea Tree Essential Oil
4. Lavender Essential Oil
5. Virgin Coconut Oil
6. Olive Oil
7. Beeswax

Kelebihan Baby Balm Rashes

1. Ada sifat antibakteria                                  (Tea Tree)
2. Hilangkan ruam                                          (Rose Geranium, Tea Tree & Lavender)
3. Bantu rawat ekzema                                  (Rose Geranium, Tea Tree & Lavender)
4. Lembapkan kulit baby                                (VCO & Olive Oil)
5. Hilangkan parut                                          (Helichrysum)
6. Tekstur kulit baby jadi lembut dan licin       (VCO & Olive Oil)
7. Legakan kesakitan bayi                              (Lavender)

Cara guna Baby Balm Rashes

Sapu dekat kawasan badan baby yang ada ruam atau ekzema. Guna sebanyak mana yang perlu dan boleh guna banyak kali sehari.


Testimoni Baby Balm Rashes







Harga Baby Balm Rashes

Harga: RM40
Berat: 30g

Kos postage
Semenanjung RM8
Sabah dan Sarawak RM12

Cara dapatkan Baby Balm Rashes

Wasap penulis di nombor +60134141176

atau TEKAN link dibawah untuk terus wasap penulis


Essential Oil Malaysia

Isnin, 23 Oktober 2017

Balm Bayi Sakit Perut, Kembung Perut Dan Susah Berak | Ronella Baby Balm Burpy



Terima kasih kerana melawat blog www.ronella-essential-oil.com. Baby Balm Burpy dikeluarkan untuk bayi bawah 2 tahun tak boleh makan apa-apa ubat. 

Bertujuan untuk melegakan kesakitan akibat kembung perut, tak boleh buang angin, tak boleh kentut, asyik muntah susu, tak boleh sendawa, dan ada masalah penghadaman.

Baby Balm Burpy ialah balm berasaskan essential oil yang menggunakan 100% bahan semulajadi. Balm Burpy dibuat dengan minyak tumbuhan terpilih yang berkualiti tinggi.




Bahan-bahan dalam Baby Balm Burpy


1. Ginger Essential Oil
2. Lemon Essential Oil
3. Lavender Essential Oil
4. Dill Seed Essential Oil
5. Spearmint Essential Oil
6. Virgin Coconut Oil
7. Olive Oil
8. Beeswax

Kelebihan Baby Balm Burpy

1. 100% semulajadi 
2. Dibuat oleh aromaterapis bertauliah
3. Legakan masalah penghadaman baby
4. Atasi masalah angin dan kembung perut baby
5. Bau yang sedap dan nyaman
6. Lembapkan kulit baby
7. Ada antibakteria semulajadi
8. Baby mudah sendawa
9. Baby mudah kentut

Cara guna Baby Balm Burpy

Sapu dekat belakang badan dan tapak kaki bayi. Boleh guna bila-bila masa bila perlu.



Testimoni Baby Balm Burpy








Harga Baby Balm Burpy

Harga: RM40
Berat: 30g

Kos postage
Semenanjung RM8
Sabah dan Sarawak RM12

Cara dapatkan Baby Balm Burpy

Wasap penulis di nombor +60134141176

atau TEKAN link dibawah untuk terus wasap penulis


Essential Oil Malaysia